Wil je graag een camper verzekeren? Let op deze tips!

Heel veel mensen maken tegenwoordig de keuze om een camper aan te kopen. Een camper is dan ook ongelofelijk interessant wanneer je tijdens een vakantie bijvoorbeeld meerdere locaties wenst aan te doen. Dit gezegd hebbende is het zo dat er bij het aankopen van een camper ook behoorlijk wat komt kijken. Veel mensen staan er namelijk niet bij stil, maar het afsluiten van een zogenaamde camperverzekering is iets wat best wat voeten in de aarde kan hebben. Bij een camper verzekeren zijn er dan ook zeker menig aantal belangrijke aandachtspunten van kracht. Om welke aandachtspunten het hierbij nu exact gaat vertellen we je graag hier op deze pagina.

Over welke basis moet je camperverzekering beschikken?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar de basis van je camperverzekering. Eigenlijk bestaat deze basis uit de dekkingen waar je ook op kan rekenen bij een gewone autoverzekering. Dit betekent dat we een onderscheid maken tussen drie verschillende soorten verzekeringen, namelijk:

  1. Een WA-verzekering;
  2. Een beperkt cascoverzekering;
  3. Een volledige cascoverzekering; 

De WA-verzekering afsluiten voor je camper zorgt ervoor dat je bent verzekerd tegen schade die je aanbrengt ten opzichte van derden. Andere vormen van schade aan de eigen camper zullen nooit op geen enkele manier zijn verzekerd. Dit lijkt dus geen echt interessante verzekering te zijn, maar toch is er ook een niet onbelangrijk voordeel aan verbonden. Dat voordeel heeft te maken met het feit dat je voor de WA-verzekering voor campers erg lage kosten dient te betalen. Voor wie op zoek is naar de financieel meest toegankelijke camperverzekering is de WA-verzekering dan ook wellicht de beste keuze. Wil je het toch graag uitgebreider? Dan is ook dat natuurlijk gewoon mogelijk.

Toch uitgebreider je camper verzekeren? Dat kan!

Buiten de WA-verzekering bestaan er nog twee uitgebreidere camperverzekeringen. Het gaat hierbij om de beperkt en de volledige cascoverzekeringen. Bij de beperkt cascoverzekering voor campers is er sprake van de volgende, aanvullende dekkingen:

  1. Dekking van schade veroorzaakt door een brand of een explosie;
  2. Een dekking van schade die het gevolg is van een diefstal of inbraak; 
  3. Dekking van schade als gevolg van een aanrijding met een dier; 

De bovenstaande schadegevallen zorgen ervoor dat je in bepaalde situaties toch schade aan het eigen voertuig ook verzekerd zal zien worden. Dat is natuurlijk alleen maar mooi meegenomen, maar het drijft de kostprijs van je camperverzekering wel de hoogte in. Wil je graag je camper verzekeren op de meest optimale wijze? Dan zal je een volledige cascoverzekering of een zogenaamde allrisk moeten afsluiten. Let op, de kosten voor zo’n verzekering liggen behoorlijk hoog. Zorg er dus voor dat de waarde van je camper die hoge verzekeringspremie rechtvaardigt. 

Belangrijke tips voor een camper verzekeren

Wil je graag je camper verzekeren? Dan is het zo dat je niet alleen maar rekening dient te houden met het autoverzekering onderdeel. Het spreekt immers voor zich dat er ook nog andere soorten dekkingen zijn waar je bij een camperverzekering aandacht aan dient te besteden. We hebben voor jou alvast enkele interessante tips op een rijtje gezet die zeker en vast van belang zijn om aandacht aan te besteden wanneer je een camper wil laten verzekeren. 

Tip 1: Waar zijn de dekkingen van je camperverzekering geldig?

Bij een camper verzekeren is het altijd van belang om even goed te kijken naar de regio waarin de dekkingen geldig zijn. Op dit vlak wordt een onderscheid gemaakt tussen dekkingen die uitsluitend binnen of ook buiten Europa geldig zijn. Standaard is het veelal zo bij een camper verzekeren dat de dekkingen enkel en alleen van kracht zijn op het Europese grondgebied. Ben je dus met andere woorden van plan om met je camper ook buiten Europa te gaan reizen? Dan zal je daarvoor een toeslag moeten betalen. Dit is hoe dan ook wel iets om aandacht aan te besteden. 

Tip 2: Wat zijn de beperkingen op vlak van rijgedrag met de camper?

Een zeer belangrijke tip waar je absoluut bij een camper verzekeren rekening mee moet houden heeft te maken met eventuele beperkingen die er kunnen worden opgelegd. In het merendeel van de gevallen is het dan ook zo dat je slechts gedurende een beperkte periode achtereenvolgens in het buitenland mag vertoeven. Van zodra je meer dagen achtereenvolgend in het buitenland vertoeft dien je daarvoor een aanvullende of een meer uitgebreide verzekering af te sluiten. 

Naast bovenstaande is het zo dat er eveneens een beperking wordt opgelegd voor het aantal kilometer die je op jaarbasis kan rijden. Om hoeveel kilometer het daarbij gaat is afhankelijk van de camperverzekering in kwestie. Het aantal kilometers die standaard zijn verzekerd kunnen overigens ook (aanzienlijk) verschillen tussen de verschillende verzekeraars. Op dit vlak is het dan ook zeker een goed idee om even een objectieve vergelijking uit te voeren.

Tip 3: Is er sprake van een eigen risico? 

Voor een camper verzekeren geldt net als voor een gewone auto verzekeren dat je geconfronteerd kan worden met een bepaald eigen risico. De hoogte van dat eigen risico is niet alleen bepalend voor de periodieke verzekeringspremie die je moet betalen. Bovendien heeft ze natuurlijk ook een bepaalde impact op het bedrag dat je zelf moet ophoesten wanneer er sprake is van bepaalde schade. Standaard kiest een verzekeraar er voor het eigen risico voor om de gulden middenweg te hanteren. Is het voor jou echter voornamelijk van belang om ervoor te zorgen dat de periodieke kosten van je verzekering zo laag mogelijk gehouden kunnen worden? In dat geval kan het wenselijk zijn om het standaard eigen risico toch enigszins naar omhoog te halen. 

Tip 4: Hou rekening met de inboedel van je camper

Last but not least is het bij een camperverzekering ook altijd een goed idee om even stil te blijven staan bij de inboedel. Standaard is het vaak bij het afsluiten van een camperverzekering zo dat je er rekening mee dient te houden dat de inboedel niet is meeverzekerd. Wil je dat graag wil hebben? Dan is dat mogelijk, maar dan moet je daarvoor een aanvullende verzekering afsluiten. Veel mensen zijn in eerste instantie van mening dat het afsluiten van een dergelijke verzekering niet noodzakelijk is, maar in de praktijk wordt al snel het tegenovergestelde duidelijk. Onderschat dan ook beslist niet welke waarde de inboedel van je camper kan vertegenwoordigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *