Pleziervaart niet van vandaag of gisteren

Pleziervaart hoort bij ons land. Het is misschien niet zo bekend bij het grote publiek, maar het varen voor eigen vermaak vindt al plaats sinds de 17e eeuw. Dit is bekend vanwege een verordening uit de Oude Jachthaven in Amsterdam en stamt uit 1628. Er staat geschreven dat jachten met gestreken zeilen moeten binnenvaren.

Het waren de zogenaamde speeljachten, waarmee de welgestelde Amsterdammers zich vermaakten. De haven werd ook wel de haven van de speeljachten genoemd. Ze leken op de sloepen die gebruikt werden door de zeegaande koopvaardij. Van een plezierjacht dat in 1624 werd verkocht is bekend dat de afmeting 54 voet bedroeg, wat iets meer dan 16 meter is als het berekent wordt naar de huidige maatstaven.

Boeiervloot

Het had geen masten, maar roeden. Meestal was er op de toenmalige jachten een mast en men noemde ze hek- of bezaan jachten. Ze werden langzaam aan verdrongen door de boeiers, die tevens als vracht- en veerscheepjes dienst konden doen. Op een schilderij van Adriaen van de Velde wordt een deel van de Amsterdamse plezier boeiervloot afgebeeld.

De bootjes zijn rond aan de voor- en achterkant en lopen naar onderen scherp toe. Het grootzeil is bevestigd aan een lage gaffel en er zit geen kluiver op. Bovendien is het roer opmerkelijk smal. In het Rijksmuseum Nederlands Scheepvaart Museum in Amsterdam staat een boeier uit de 18e eeuw.

Het heeft versieringsmotieven in de Lodewijk XVI-stijl, dus zeer klassiek met strikjes en guirlandes. Het is uit 6 gangen opgebouwd en de boegen zijn mooi bewerkt. De ramen van de roef hebben een trapezium vorm en binnen zijn er banken en kasten aanwezig. 

Er is een stookplaat met een gemarmerde vuurkorf op het voorsteven. Zowel aan bakboord- als aan stuurboordzijde zijn deuren met versierde ruiten die de ingang naar het vooronder markeren, waar zich een stookplaats bevindt.

Zelf varen zonder vaarbewijs

Wanneer je ervaring hebt meer de pleziervaart dan gaat je hart hier sneller van kloppen. Dit kan natuurlijk ook gebeuren wanneer je dat niet hebt. Tegenwoordig is er veel mogelijkheid voor beginners om een jacht te huren.

Het is niet nodig wanneer je over geen enkele ervaring beschikt. Je hoeft niet eens een vaarbewijs te hebben bij vaartuigen tot 15 meter met een snelheid tot 20 km per uur.  De provincie Friesland beschikt over het meeste vaarwater in ons land en er is veel jachtverhuur in Friesland. Bovendien is de begeleiding vaak zo goed dat je met gerust hart ter water kunt. Pleziervaart hoort ten slotte bij ons land.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *